Дніпро, Запорізьке шосе 28м

28.09.2022
325

ЯК варити каву в зернах

Бути закоханим у каву — цінувати тонкий і неповторний аромат, насолоджуватися гіркуватим присмаком та приємним післясмаком. Основа гарної кави - якісні зерна, приготовані за одним із безлічі способів. Пристосування, за допомогою яких можна зварити напій, різні: класична турка, сучасна та функціональна кавоварка. Базова інформація про те, як варити каву в зернах, допоможе кофеманові-початківцю розібратися в нюансах процесу.

Як правильно зварити напій у турці

Справжні цінителі кави надають перевагу напою, звареному в турці вручну. Тому створити справжній кавовий шедевр можливо, якщо дотримуватися правильної послідовності кроків при варінні і готувати каву з душею. Часу та підготовчої роботи потрібно більше, ніж довірити роботу машині. Зате смак ароматної чашки з кавою, приготовленою в турці, буде чудовим.

Щоб вийшов справді добрий напій, слід уважно поставитися до вибору турки чи джезве, як називають кавник у Туреччині. Щоб у каві, звареній у турці, залишалася максимальна кількість корисних речовин з кави, посудину виготовляють з вузьким шийкою та широким дном. На батьківщині каву джезву виготовляють із кованої міді та покривають внутрішню поверхню важкої посудини харчовим оловом. Сучасну турку виготовляють із різного матеріалу, для якого характерна висока теплопровідність.

Зварена кава буде мати дивовижний смак, якщо в якості вихідної сировини обрані великі і цілісні плоди кавового дерева. У таких зернах довго зберігається аромат.

Етапи варіння зернової кави в турці:

  1. Подрібнити зерна на порошок зручним способом. Скористатися можна кавомолкою, меленкою. Головне не молоти заздалегідь, саме перед приготуванням напою. Люди, які подрібнюють зерна лише на ручному млині, вважають, що таким чином вони наповнюють своєю енергетикою смак майбутньої кави.
  2. На слабкому вогні розігріти джезву. У теплу турку насипати свіжомелений кавовий порошок. Історично напій варили на розпеченому піску, але в домашніх умовах це можна зробити і на кухонній плиті. На найслабший вогонь поставити грітися посудину. Насичений аромат та яскравий смак кави залежать від часу приготування. Якщо варити напій протягом п'яти хвилин, тоді добування натурального кофеїну становитиме сімдесят відсотків. Якщо процес варіння триває десять хвилин, то частка витягнутого кофеїну стане вісімдесят відсотків.
  3. У момент, коли кава нагріється, за бажанням додають корицю, мускатний горіх або цукор.
  4. Після цього в турку налити чисту воду та розмішати всі компоненти напою до однорідності суміші.
  5. Нагрівати посудину до температури 90 градусів.
  6. Як тільки на поверхні напою з'являться бульбашки, прибрати турку з вогню і дати охолонути протягом декількох хвилин.
  7. Після цього джезву знову поставити на плиту та варити напій до тієї ж температури. Далі кроки повторити двічі.
  8. Востаннє закипання кави прибрати турку з плити, перемішати ароматний напій, витримати ще десять секунд на вогні. На цьому процес варіння кави у зернах закінчено. За традицією зварена кава йде на одну порцію.

ПРИГОТУВАННЯ НАПОЇ В КАВАРНІ

За наявності якісної кави у зернах як варити напій, якщо вдома є кавоварка, питань немає. Залишиться вибрати, яким видом кави побалувати себе. Але міцний еспресо неможливо приготувати без тиску гарячої води, який забезпечується тільки в кавомашині. А ось випити м'який американо вийде. Щоб його зварити, необхідно діяти так:

  1. Визначитися з тим, яка помел кави потрібна.
  2. Подрібнити кавові зерна.
  3. Залежно від типу кавоварки помістити фільтр у спеціальний відсік. Якщо вбудований фільтр, робити з ним нічого не потрібно.
  4. Насипати отриманий кавовий порошок у фільтр. За необхідною кількістю кави можна вивчити інструкцію до приладу, орієнтуватися на середні норми чи діяти досвідченим шляхом.
  5. У відповідний резервуар агрегату налити прохолодну та чисту воду та включити кавоварку.
  6. Через кілька хвилин після завершення процесу, коли напій не капатиме в резервуар, слід вимкнути прилад і насолодитися смаком приготовленої кави.

Зварити каву в кавомашині

Якщо вдома є кавоварка, тоді відкривається можливість приготувати справжній еспресо, для якого потрібен тиск води температурою дев'яносто градусів. За півхвилини в пристосуванні можна зварити каву, що бадьорить, насичено-темного кольору з повітряною сірою шапкою. Щоб зрозуміти, як варити каву в зернах у приладі, необхідно виконати такі дії:

  1. У інструкції, що додається до кавомашини, зазвичай прописується, для якого помелу зерен підходить агрегат. Після ознайомлення з інформацією помелоть зерна та в знімний відсік помістити фільтр.
  2. У фільтр засипати потрібний об'єм кавового порошку, посудину для води налити рідину. Можна закривати кришку агрегату та натискати на старт програми. За кілька хвилин напій буде зварений.

ЯК РІЗНООБРАЗИТИ СМАК КАВИ

  • пом'якшити смак терпкого напою, звареного в турці, можна молоком;
  • надати каві чудовий аромат можливо, якщо використовувати паличку пряної кориці. Спецію додавати в порошок кави перед тим, як в турку наливають воду;

Як приготувати каву по-турецьки

Для цього варіанта найкраще підходить турка з високою і вузькою шийкою. У такому разі піна при бурлінні напою не виплескуватиметься на плиту.

  • У кавомолці змолоти зерна на борошно.
  • У турку насипати ароматний порошок, що вийшов, і цукровий пісок. Налити води не до шийки, а трохи менше. Після цього всі інгредієнти змішати та поставити на повільний вогонь.
  • Під час процесу варіння найголовніше стежити за пінкою напою. Вся особливість кави по-турецьки полягає в тому, що завдяки шапочці з пінки, яка є своєрідною хмарою, з напою не випаровуються ароматні речовини. Тому смак такої кави є максимально насиченим.

Знаючи, як варити каву в зернах, можна вибрати для себе підходящий спосіб варіння. В результаті експериментів з різними рецептами з'явиться свій варіант, який за рахунок пряних добавок та солодких підсолоджувачів відрізнятиметься оригінальним та неповторним смаком.

Похожие статьи
Написать отзыв
Внимание: HTML не поддерживается! Используйте обычный текст.